Malmö högskola tar små kliv uppåt

Malmö högskola tar två kliv uppåt på Sydsvenska Industri- och Handelskammarens årliga rankning av svenska högskolor och universitet. Men de ligger fortfarande långt ner på listan, på plats 23 av 30.

Lunds universitet hamnar på en sjunde plats, vilket är samma placering som förra året. Lund får kritik för att studenterna tar färre poäng på tre år än rikssnittet. Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, som har en av sina huvudorter i Alnarp, rankas som den näst bästa högskolan i landet efter Karolinska Institutet.

– Vi skulle gärna se att studenter kom ut och kom företagen till godo snabbt, säger Henrik Andersson, analyschef på Sydsvenska handelskammaren.

I snitt tar en student i Sverige bara 71 poäng på tre år av 120 möjliga. Lund ligger strax under med 69 poäng. Men enligt rankningen är Lunds universitet fortfarande bäst i Sydsverige, på en sjunde plats i riket. Malmö klättrar uppåt något, från plats 25 till plats 23, och får beröm för att de har lyckats locka många studenter medan söktrycket minskat i resten av landet.

Att ranka högskolor har varit omdiskuterat i Sverige, men är vanligt utomlands, särskilt i USA. Enligt Handelskammaren blir det allt viktigare att jämföra hur olika lärosäten presterar när det finns allt fler alternativ att välja mellan.

Men Erika Schröder som går sista terminen på lärarutbildningen på Malmö högskola tycker att rankning kan vara missvisande då alla lärosäten har sina starka och svaga sidor. Men hon tycker samtidigt att Malmö högskola förtjänar den låga placeringen.

– Utbildningarna börjar nu byggas om, men det har varit ett stort missnöje, säger Erika Schröder som går sista terminen på lärarutbildningen på Malmö högskola.