Hundra fick felaktigt körförbud

Bilprovningen har missat att skicka ut kallelser till 100 bilägare i Eskilstunatrakten, om att de ska besikta bilen. Det har lett till att flera bilägare, har missat att besikta bilen, och fått brev från Vägverket, där det står att de har körförbud.

Sen 2004 började bilprovningen med ett nytt kallelsesystem. Tidigare skickade de ut kallelesen innan själva besiktningsperioden som är på fem månader. Men nu skickar de i stället ut kallelsen sex till åtta veckor innan besiktningsdagen.

Det här menar bilprovningen är bättre eftersom det inte dröjer lika länge från att bilägaren har fått kallelsen till själva besiktningen.  

Gunilla Olnils, chef för produktionssytem och planering på Bilprovningen, säger att alla fordon som inte är avställda ska få en kallelse. Det är ett administrativt fel, i samband med att kallelserna till besiktning skickats ut, som har gjort att man missat 100 bilägare.

Per Åke Larsson, en bilägare som inte fått kallelsen, tycker det är bra att det är nya system, men att det är en fördel om bilägarna också får informationen.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se