Fogh Rasmussen talar om förändringar

Under onsdagen inledde den omvalde danske statsministern Anders Fogh Rasmussen diskussioner med sina borgerliga partiledarkollegor om det kommande regeringsprogrammet. Valresultatet ger honom ett klart mandat att fortsätta men många väljare vill ändå se lite nya inslag i regeringspolitiken.

Klaus står och tankar bilen på Amager allé i Köpenhamn och tycker det är bra att Anders Fogh Rasmussen får fortsätta som statsminister. Samtidigt hoppas han att Fogh Rasmussen har tagit intryck av oppositionens krav på till exempel större miljösatsningar och inte minst fler dagisplatser.

Det är faktiskt saker som ingår i de områden som Fogh Rasmussen nämner som prioriterade i de fortsatta samtalen om vad regeringen skall ägna sig åt.

Arbetskraftsinvandring prioriteras
En annan sak som ska prioriteras är arbetskraftsinvandring. Det kan tyckas märkligt i ett Danmark där det populistiska Dansk Folkeparti har lyckats pressa de flesta partier att inta en mycket restriktiv inställning till invandrare. Men nöden har ingen lag så till och med Dansk Folkeparti har accepterat idén att underlätta för utlänningar vill till Danmark och som kan ta viktiga jobb.

I en förhoppning om framtida politisk stabilitet lovade på onsdagen Anders Fogh Rasmussen att han ska prata med alla partier, även de i oppositionen, innan han börjar sin nya regeringsperiod.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se