Kd politiker från länet: "Utvisa inte folk med jobb"

Två ledande kristdemokrater från länet kräver nu att utvisningar av asylsökande med jobb stoppas. Detta eftersom att regeringen arbetar med ett nytt lagförslag som ska göra det lättare för avvisningshotade asylsökande att söka arbetstillstånd.
Men i väntan på den nya lagen tvingas många lämna Sverige.

En av dem som kommer utvisas innan den nya lagen träder i kraft är Reza Rezai som har fast jobb i Markaryd. Han kom ensam Sverige för fyra år sen från Afghanistan.

Idag är han 23 år och känner att Markaryd är hans enda hem. Sen tre år tillbaka har han fast jobb på en däckfirma. Trots det har han fått beslut om avvisning till ett land där han inte kan se någon framtid.

- Jag kan aldrig få det livet jag har nu om jag går tillbaka dit. Jag känner mig aldrig så trygg som jag är här i Afghanistan, där jag också kan vänta mig att bli skjuten, säger han.

Ny lag
Om han vill fortsätta att jobba i Sverige måste han söka arbetstillstånd från Afghanistan.
Men samtidigt som Reza ska utvisas så jobbar regeringen i dagarna med ett förslag som ska göra det möjligt för asylsökande med avvisningsbeslut att söka arbetstillstånd utan att lämna Sverige. Villkoret ska vara att personen har en fast anställning. Men den nya lagen kommer att börja gälla tidigast i juli nästa år.

Hoppas
Nu kräver två kristdemokrater från länet, kommunalrådet i Markaryd Bengt Germundsson och riksdagsledamoten Eva Johnsson att regeringen stoppar utvisningen av Reza och andra i hans situation:
- Det vore klokt om man kunde frysa utvisningar för de asylsökande som har fast anställning i väntan på beslut, säger Eva Johnsson (kd).

Hur rimligt tror du att det bli så som ni vill?
- Jag har lagt en motion i ärendet, pratat med vår migrationsminister och vi för interna diskussioner. Hoppet är ju det sista som överger oss.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se