Kvinnor i Mora vill jobba i kooperativ

För fem år sedan startade ett grupp kvinnor i Mora kooperativet Kapla-gårdens hantverksbutik. Nu ska ett projekt hjälpa unga kvinnor att göra samma, sak eftersom man upptäckt att särskilt kvinnor föredrar den kooperativa företagsformen.

Kooperativet Kapla-gården har nio medlemmar. Fördelen med den här företagsformen är flera tycker medlemmarna.

– Man kan utnyttja varandras styrkor. Var och en får det området man är bra på, säger Annica Hedlund, en av de nio i kooperativet. 

Nu startar Coompanion, ett offentligt drivet center för kooperativt företagande. Det är ett projekt som särskilt riktar sig till yngre kvinnor som vill driva företag tillsammans och där man erbjuder rådgivning, nätverksbyggande och seminarier om och med kvinnliga företagare.

Intervjuer med unga kvinnor i Dalarna har visat att stöd till kvinnligt företagande behövs och att de vill ha inspiration, fler kvinnliga förebilder och kontakter med erfarna kvinnliga företagare.

Undersökningar visar att kvinnor oftare startar just kooperativ än andra former av företag och att kvinnor gillar den kooperativa formen håller Kicki Dahl på Kapla-gården med om:

– Det kanske är så att vi tycker om att göra saker tillsammans och utvecklas tillsammans.