Ytterligare 15 kadaver hittade på gård

Polisen misstänker nu att kor och kalvar under flera år svultit ihjäl på den den gård i Norduppland där man tidigare hittat ett 30-tal döda djur. Ytterligare 15 djur har hittats nedgrävda i ett grustag i närheten av gården. En första bedömning är att de här djuren svalt ihjäl för minst ett år sedan.

- Djuren har legat där mycket länge och vi tror att det handlar om mer än ett år. Nu avvaktar vi besked från Statens veterinärmedicinska anstalt, men man har i vart fall så här långt kunnat konstatera att djuren inte har några skotthål. Vi vet att djuren tillhör gården eftersom vi funnit tre stycken öronmärkningar, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i Uppsala län.

Enligt polisens utredare har djuren man nu hittat både kor och kalvar, legat begravda i grustäkten i kanske 2-3 år. Förutom kadavren har man även funnit slaktavfall. Polisen ska nu utreda om djurägarna gjort sig skyldiga till fler brott.

- Det här är en fråga som åklagaren kommer ta ställning till, men det finns inget beslut om det idag, säger Christer Nordström. 

Polisen kommer inte fortsätta leta efter fler djurkroppar förrän man får in direkta tips om var det kan finnas djur nedgrävda.

Idag är både en äldre man och hans son på gården misstänkta för djurplågeri. Vad de gett för förklaring till det som hänt är polisen fortfarande förtegen om.

- Utredarna känner till ganska mycket detaljer kring vad som inträffat på gården, men utredningsläget är det att vi inte kan berätta om det idag, säger Christer Nordström presstalesman vid Uppsalapolisen.

 

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se