Ingen tillsyn av privata assistansföretag

Runt hälften av kostnaderna för personlig assistans i Halland går till privata bolag där det inte finns någon utomstående kontroll på verksamheten.

Länsstyrelsen har bara tillsyn över personliga assistenter i kommunal regi. Det är mycket märkligt tycker både facket och cheferna inom den kommunala handikappomsorgen.

– Självklart skulle det finnas en tillsyn. De pengar som kommer in ska ju gå till brukarna, och det vet man inte hur det är med det. Det måste ju finnas en vinst i det, annars skulle man inte starta ett företag, säger Eva-Marie Larsson som jobbar på fackförbundet Kommunal i Halmstad.

Flest privata i Varberg
Mer än hälften av dem som har personlig assistans i Halmstad har valt privata företag. I Laholm och Kungsbacka rör det sig om strax under hälften, i Hylte runt 30 procent och Falkenberg har minst andel privata assistansföretag med 18 procent.

Varberg har flest privata assistansföretag. Där sköts 60 av 82 ärenden av privata företag.

Även handikappchefen i Varberg Leif Möller tycker det är märkligt att det inte finns någon tillsyn över privata personliga assistenter när all övrig social verksamhet granskas.

Många skräckexempel
Många privata företag skulle också tåla insyn och är seriösa, säger fackets Eva-Marie Larsson, men det finns också många skräckexempel, de som gör sig en god vinst på andras svaghet.

– En tjej som skulle bli medlem i Kommunal hade fått 90 kronor i timmen men i det finstilta stod det att det i de 90 kronorna ingick övertidsersättning, ob-ersättning och semesterersättning, och då blir ju inte timpengen så hög, 30-40 kronor, kanske.