Utredare välkomnar SR-SVT-samarbete
Det är bra att Sveriges Radio och Sveriges Television vill samarbeta mer på en rad områden. Det säger regeringens utredare av public serviceföretagens framtid, kristdemokraten Rosemarie Frebran.
Radio och TV-ledningen presenterade på onsdagen långtgående planer på samarbete och krävde samtidigt att tv-licensen ska vara kvar och gå direkt till verksamheten utan att passera riksdagen. Rosemarie Frebran välkomnar förslaget.
”Utnyttja resurserna bättre”
– Jag tycker det är bra att de säger hur de vill ha det. det är bra att de säger att de ska samarbeta mycket mer för det blir de tvungna att göra för att utnyttja resurserna bättre, säger hon.
Rosemarie Frebran säger att det finns fördelar att ha tv-licensen kvar som finansiering av publicservicebolagens verksamhet. Cheferna för SR och SVT vill ha raka rör, det vill säga att pengarna från licenserna går direkt till programbolagen utan att passera riksdagen.
– Det finns en massa konstruktioner runt tv-licensen som, där politikerna går in och beslutar hur mycket som ska gå till public service och hur mycket som ska gå till andra ändamål. Det skulle vi vilja har bort, vi skulle vilja ha raka rör till publiken, säger Eva Hamilton, chef för Sveriges Television.
Vill bli momspliktiga
SVT och SR vill också bli momspliktiga bolag för att lättare och billigare kunna köpa in program utifrån. Detta är något utredaren Rosemarie Frebran har förståelse för. Hon säger att det hänger ihop med att eventuellt låta tv-licensen gå direkt in i bolagen.
– Momsfrågan är jätteviktig, så det behöver lösas.
Den kommer att finnas med?
– Ja, det hoppas jag verkligen. Behovet finns.
Själva omgörningen av finansieringen vad säger du om den?
– Förmodligen måste man göra om finansieringen för att lösa momsfrågan, säger hon.
Cheferna för SR och SVT utlovar kraftigt utökat samarbete på alla områden som går utan att skada programmen. Utredaren Rosemarie Frebran välkomnar alltså samarbetet, men vill i dagsläget inte säga om hon i maj nästa år kommer att föreslå total sammanslagning av Sveriges radio, Utbildningsradion och Sveriges Television.
– Det kan jag inte kommentera i dagsläget, säger Rosemarie Frebran.
Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se