Kritik mot avvisning av afghaner

Nu kommer krav från flera håll för att de två afghaner som sitter inlåsta på flyktingförvaret i Flen, inte ska skickas tillbaks till hemlandet. Trots att säkerhetsläget i det krigshärjade Afghanistan är mycket osäkert fortsätter nämligen Sverige att avvisa folk dit.

En av de som engagerat sig för de afghanska flyktingarna, är den sörmländska vänsterpartisten och riksdagspolitikern Elina Linna.

– Självklart reagerar jag. Afghanistan är ju ett land i krig, säger Elina Linna.

Tiden börjar rinna ut för de bägge afghaner som nu befinner sig på förvaret i Flen. Själva har de fått besked om att de ska åka under fredagen, men de är inte ensamma om att tvingas tillbaka till Afghanistan. Drygt femhundra afganer befinner sig i liknande situation som de båda männen i Flen. En som har engagerat sig för flyktingarnas situation är Emilia Frenmark från Farr och hon menar att avvisningsbesluten måste omprövas.

– Myndigheterna måste ju ta ställning till den nya situationen i Afghanistan, mycket har hänt i landet, säger Emilia Frenmark.

Tidigare har de bägge afghanska flyktingarna i Flen försökt övertyga svenska myndigheter med hungerstrejk och tagit hjälp av juridiskt hjälp för att försöka ändra avvisningsbeslutet. Men hittills har inget hjälp. Men Emilia Frennmark vill fortfarande tro att något kommer hända som gör att de bägge får stanna.

Björn Söderbergh
bjorn.soderbergh@sr.se