Generationsväxlingen tydlig i borttennis

Mindre än ett år återstår till OS i Peking. Men än finns har ingen svensk lyckats kvala in till borttennisturneringen.

SOC i bordtennis pågår just nu i Eriksdalshallen i Stockholm.

Det inleds med kval. Men tre svenskar; Jörgen Persson, Jens Lundqvist och Fredrik Håkansson går direkt in i huvudturneringen, där det står OS-platser på spel. Idag är ingen svensk kvalificerad för Peking nästa år.

Generationsväxlingen är tydlig inom svensk bordtennis.

Tränas för lite
Förbundskapten Erik Lindh menar att det tränas alldeles för lite bland svenska talanger idag, jämfört med de tidigare stjärnorna Waldner, Persson, Karlsson & co.

– Kvaliten som vi har på träningarna är fortfarande väldigt hög. Men mängden var mycket, mycket högre förr, säger Lindh till Radiosporten.

Enligt Erik Lindh finns det inga genvägar till att bli världsmästare. Men insikten om hur mycket träning som krävs för att vara med i toppen är svår att då in hos många talanger.

– Den ska ju komma väldigt tidigt, att man i 13-14-årsåldern vet om vad som krävs för att vara med och fightas.

Finns talanger
Lindh ser dock att det finns flera talanger i svensk borttennis just nu. Några i tonåren, men även ett antal spelare i 20-25-årsåldern knackar på porten mot den absoluta världstoppen.

Nu hoppas förbundskapten Lindh att någon av talangerna ska blomma ut och på så sätt vara draghjälp för de andra.

– Börjar nån av dem ta steget så kommer de andra följa med. Så var det för oss, det var en rejäl konkurrens, men vi hjälpte varandra på vägen.

Om någon hinner blomma ut och ta en plats i OS i Peking, det återstår att se. Annars finns ju alltid hoppet att veteranen Jörgen Persson ska försvara de blågula färgerna i Kina nästa år.

Radiosporten
radiosporten@sr.se