Underhållningsbransch vill jaga fildelare

Underhållningsbranschen vill få bättre möjligheter att jaga fildelare, och hoppas på ett förslag, som regeringen nu tittar på. I år förlorar film, musik och databranschen över sex miljarder kronor på piratkopieringen i Sverige. (P3 Nyheter)

Det visar nya siffror, som bland andra forskare på Lunds tekniska högskola tagit fram.

Lars Gustavsson är vd på musikbranschorganisationen IFPI:

– Upphovsmän, artister, musiker, skivbolag måste faktiskt leva på sin verksamhet.

Branschen gör miljardförlust
Piratkopieringen ökar. 2003 var förlusten 1,2 miljarder kronor för branschen, förra året 5,4 miljarder och i år tror forskarna, att branschen kommer att förlora 6,2 miljarder.

– Det är inte rimligt, att man ska kunna stjäla allt det här gratis, säger Lars Gustavsson.

Han hoppas nu mycket på ett nytt lagförslag, som skulle tvinga alla bredbandsoperatörer att lämna ut fildelarna till musik- och filmindustrin.

– De har alltså ett ansvar, för att det inte distribueras olagliga produkter i deras nät.

”Branschen tjänar också på fildelningen”
Men att underhållningsbranschen har förlorat så mycket pengar på fildelningen är tveksamt. Till exempel visar en färsk undersökning från World Internet Institute, att de som fildelar mycket också går mest på bio.

Bloggaren och branschkritikern Oskar Schwartz tycker, att branschen bara tittar på vad man förlorar på den illegala fildelningen, och aldrig säger något om vad man tjänar på den.

– Om man tittar på, hur de räknar, så räknar de ofta en viss produkt som har gått ner, cd-skivan går naturligtvis ner, men sedan så kanske det går upp på något annat, konserterna, och då tittar man bara på en sak och säger att det här går ner.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se