Fortsatt stopp i trafiken i Frankrike

I Frankrike beslutade på onsdagskvällen de sju fackförbunden inom järnvägen att fortsätta strejkerna. Vissa framsteg har visserligen gjorts i förhandlingarna mellan regeringen och fackförbunden, men de räcker inte för att dämpa stridsviljan. Detta innebär fortsatt kaos i trafiken runt om i Frankrike.

Michel, 32 år, beskriver hur många tvingas gå upp i ottan och sedan komma hem sent på kvällen, men om det åtminstone finns några tåg både morgon och kväll så går det nog, säger han tålmodigt. För i går stod det mesta still.

Kraftiga störningar
Tv-nyheterna har under natten upprepat att franska järnvägen, SNCF, varnar för fortsatt kraftiga störningar både i dag, torsdag, i morgon fredag och även på lördag och söndag.  

I förhandlingarna har en av huvudaktörerna, fackförbundet CGT gått med på att pensionsfrågan för de offentliganställda ska få förhandlas inom varje enskilt statligt företag, som järnvägen, kollektivtrafiken, operan och så vidare, i stället för på nationell nivå. Regeringen å sin sida har skickat ut ett slag metodbrev och ger dessa förhandlingar en månad på sig.

Fortsatt strejk
Ledaren för ett av de mer moderata fackförbunden, Francois Chereque, sa på tv på onsdagskvällen att en månad är en lång tid. Vi har visserligen mycket att förhandla, men vi kan ju inte paralysera hela landet under tiden. 

Men omröstningen bland fackförbunden ledde till fortsatt strejk. President Sarkozy tänker inte backa i sak, intjäningsperioden för full pension ska vara 40 år och inte 37,5. Men fackförbunden motsätter sig det eller vill åtminstone få något i utbyte.  

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se