Förstagångsuppkörare prioriteras

Den om bokar tid för uppkörning för körkort i Visby har från och med i dag chans att få tid inom tre veckor. Vägverket lägger nämligen om sitt bokningssystem så att de som kör upp för första gången proriteras före dem som misslyckats på en uppkörning. 

- Det finns strötider redan i december på Gotland som förstagångsuppkörarna har förtur på, säger Karl-Erik Andersson, biträdande enhetschef för förarenheten på Vägverket.

Från och med i dag görs alltså bokningssystemet i Visby om så att det inte ska ta mer än tre veckor att fixa uppkörning i Visby.

Vägverket genomför förändringen i bokningssystemet på sammanlagt 33 orter i Sverige, de orterna där man har kontor.

Det finns 108 ställen till runt om i landet där man kan boka uppkörning, men där gäller inte garantin eftersom de besöks av Vägverket för sällan.

Det kommer alltså inte att anställas fler folk för att minska köerna, det är inte så Vägverket har valt att ta tag i frågan.

Lösningen är istället att man ger de som kör upp andra och tredje gången längre väntetider än vad de har i dag. För den här garantin gäller bara de som kör upp första gången.

- Alla nyanmälda anser vi ska få en första chans att klara proven, säger Karl-Erik Andersson. Det kan få konsekvensen att de som misslyckas får vänta längre.

Men för den som kör upp första gången så är det alltså treveckorsgaranti. Garanti ja. Men vad händer då om Vägverket inte lyckas hålla det som de lovat?

- Där här ska vi försöka leva upp till, men det går inte att få skadestånd eller något om vi misslyckas, säger Karl-Erik Andersson.