Äldre i Malmö dricker sig till näring

Näringsdrycker ska förebygga näringsbrist bland de äldre i Malmö. Det hoppas Malmö Stad som upphandlat en stor mängd näringsdrycker.

– När en vårdtagare inte vill eller kan äta så kan vi inte bara konstatera det utan vi måste göra någonting och då är det här ett steg, säger Majbritt Bengtsson som jobbar på hälsoföretaget Novartis som levererar näringsdryckerna till Malmö stad.

Majbritt Bengtsson är noggrann med att påpeka att näringsdrycken inte ska ersätta måltider för äldre. Hon håller också i en kurs för vårdpersonal i Malmö stad där hon pratar mycket om hur man kan öka näringsintaget i den vanliga kosten, till exempel genom att välja fetare mejeriprodukter.

Vårdpersonalen som går kursen får också provsmaka näringsdryckerna som finns i olika smaker. Drycken kommer i en plastförpackning på två deciliter och innehåller 400 kilokalorier, vilket motsvarar näringsintaget av en lunch.

Ann-Marie Malmkvist och Jakob Regner jobbar båda med äldre och var med och provsmakade.

– Det smakar fruktigt. Slipper man lukta på det och smaka med det samma så är det ganska gott. Vi använder det redan. Vi ger det i samband med medicin och det är ingen som har sagt att den inte vill ha det.