Låst läge i tyska järnvägskonflikten

I den tyska järnvägskonflikten är läget mellan parterna helt låst. Det största lokförarfacket har punktstrejkat den senaste månaden. Sedan onsdagen pågår nu den största strejken hittills mot det tyska järnvägsbolaget die Bahn.

Det började med godstrafiken vid lunchtid på onsdagen och nu under natten mot torsdag har lokförarna också lämnat sina jobb i persontrafiken. Strejken ska pågå till tidig lördag morgon.

Extrapersonal sätts in
Alla tåg står inte stilla, det är bara ett av tre lokförarfack som strejkar. Die Bahn har satt in 1 000 tjänstemän extra för att ordna nödtidtabeller och svara på frågor från resenärer.

Trafiken är dock kraftigt inskränkt och vad gäller godstrafiken kommer strejken att leda till problem i industrin, där många bygger sin tillverkning på sena och exakta leveranser.

Biltillverkaren Audi till exempel, gav besked på onsdagskvällen till 800 anställda i Brüssel att det inte blir nåt morgonskift i dag, eftersom delarna till bilarna som byggs i fabriken inte kan levereras med tågen i rätt tid. Och i en av Europas största hamnar, den i Hamburg, varnar ledningen för att containerfartyg som ska lossa nu kan bli liggande ute till havs, i väntan på att godstågen ska börja rulla igen.

Kräver eget avtal
Konflikten har pågått sedan i våras. Lokförarna kräver eget avtal, skilt från övriga järnvägsfack och större lönehöjningar än vad de andra facken har fått. Die Bahn vill inte ha några separatavtal. Trots krav från olika håll har den tyska regeringen hittills vägrat ingripa i konflikten.

I opinionen ökar stödet för lokförarna, men också socialdemokratiska toppolitiker har tagit avstånd från deras strejk och kräver att de ska anpassa sig till till de övriga järnvägsfacken. Lokförarna kräver 31 procents lönehöjning medan arbetsgivarna erbjuder tio procent.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se