Kvinnliga poliser firar 50 år

Idag uppmärksammar polisen att det är 50 år sedan kvinnor fick börja utbilda sig till poliser. Andelen kvinnliga poliser ökar stadigt och i länet är det idag 40 procent kvinnor som söker till polisutbildningen.

Målet med att uppmärksamma att det är 50 år sedan kvinnor fick börja utbilda sig till poliser är dels att locka fler tjejer att söka till yrket och dels att få de unga kvinnliga poliserna intresserade av att söka chefsbefattningar eller andra specialtjänster som exempelvis utredare eller hundförare.

Idag är drygt 130 av 670 poliserna inom Östergötlands poliskår kvinnor. Men andelen kvinnor med utländsk bakgrund är fortfarande väldigt låg och bara 20 procent av alla som söker till polisutbildningen har en annan etnisk bakgrund.

Åsa Larsson som har varit polis i 30 år och som nu är rekryteringsansvarig inom polisen i Östergötland påpekar att det är annorlunda att vara kvinnlig polis idag än vad det var förr:

– I början var det ett problem eftersom man kände sig ganska ensam som kvinnlig polis, man var en udda fågel, men det där har blivit mycket bättre, idag kan två tjejer åka ut i en polispatrull utan att man höjer på ögonbrynen, säger Åsa Larsson.

– Jag tror och hoppas att tjejerna har det mycket lättare idag än för de kvinnor som började för 50 år sedan.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se