Liten aktivitet kring dödsdag

Den här veckan är det två år sen Abbas Rezai mördades i Högsby. För att hedra hans minne hålls flera aktiviteter runt om i landet, men ingen här i länet.

Abbas Rezai bodde på en flyktingförläggning i Skellefteå, men kom till Högsby för att träffa sin flickvän som bodde där med sin familj.

Familjen accepterade inte dom ungas kärlek och det slutade med att flickans 18-årige bror dömdes för mord på Abbas som mördades i familjens lägenhet.

Lisa Magnell är ordförande i internationella föreningen i Högsby kommun och tycker att det hela tystats ner.

- Det känns kanske lite som om man låser sig fast vid den här händelsen, men jag skulle föredra om man såg något politiskt agerande mot den här typen av våld, jag skulle vilja att politiker och andra gick ut och satte ner foten.

På andra håll i landet hålls olika manifestationer. I Göteborg höll man i måndags föredrag och diskussioner om hedersbrott. I Sundsvall och Skellefteå likaså och i Stockholm i dag så lägger man en krans vid Abbas grav och har därefter paneldiskussioner. Allt med syftet att hedra Abbas Rezai.

Men bland politikerna i Högsby kommun så verkar man inte ha fört några diskussioner om huruvida man ska uppmärksamma Abbasmordet eller inte. I alla fall inte de som Sveriges radio Kalmars reporter pratat med.  

- Det känns som om man känner att vi har fyllt vår kvot, nu lägger vi på locket, säger Lisa Magnell.

Hade föreläsning
Men Margareta Johansson chef på individ och familjeomsorgen i Högsby kommun håller inte med om att man lägger locket på. Hon säger att man visst uppmärksammat dödsdagen.

I måndags arrangerade projektet Jasmine inom socialtjänsten, som arbetar mot hedersrelaterat våld, en föreläsning för allmänheten kring just hedersrelaterat våld, och man har även utbildat personal i skola och socialtjänst i ämnet.

- Det kom cirka 50 personer och alla politiker hade fått information om föreläsningen, men det var få politiker där och inte heller Lisa Magell var närvarande, säger Margareta Johansson till Sveriges radio Kalmar.