Kortare tid på BB ska spara pengar

Nyblivna mammor och deras nyfödda ska bara få stanna kvar på BB en dag, enligt ett sparförslag inom Landstinget Västmanland.

Det skulle ge en besparing på en miljon kronor.

Landstinget Västmanland ska spara 90 miljoner kronor.

Ett av sparförslagen är att nyblivna mammor inte ska få stanna lika länge som idag på BB i Västerås efter förlossningen.

Mammorna och deras nyfödda ska hem efter bara ett dygn, enligt förslaget - idag finns ingen sådan begränsning.

Men Per-Otto Olsson, chef för division kirurgi, tycker inte att tidigare hemgång innebär sämre service:

- De undersökningar som finns visar att man uppskattar tidig hemgång.

- Sedan är det viktigt att betona att de som av olika medinska skäl och annat behöver stanna längre självklart får stanna längre, säger Per-Otto Olsson till P4 Västmanland.

På avdelning 87 på BB i Västerås tycker man inte heller att det behöver bli ett problem att mammorna och barnen åker hem tidigare.

Avdelningschef Ann-Louise Ringström bekräftar att många vill åka hem tidigare efter förlossningen. Hon ser inte någon risk att föräldrar och barn tvingas hem för tidigt.

- Jag tror inte att vi kan vara med och medverka till att vi tullar på någon som helst medicinsk trygghet och säkerhet för föräldrarna, säger Ann-Louise Ringström.

Men Ann-Louise Ringström säger också att om förslaget blir verklighet kommer det att ställa nya och förändrade krav på BB:s verksamhet.

- Det kommer att krävas en ökad kunskap och ökad bemanning i att ta hand om de mammor och barn som kommer tillbaka då, för det kommer att bli fler som kommer tillbaka till sjukhuset, säger Ann-Louise Ringström till P4 Västmanland.