Protester mot förändringar på Celsiusskolan

Lärare på Celsiusskolan i Uppsala är riktigt arga och besvikna. De gillar inte det politikerförslag som finns om att flytta deras inriktning juridik- och kriminalteknik till Fyrisskolan, eftersom de hävdar att de tidigare har blivit uppmuntrade att profilera sig för att konkurrera med andra gymnasieskolor.

Göran Brolund är lärare på skolan och en av dom som ligger bakom den nya profilen:

- Vi tycker det är konstigt, och känner både ilska och besvikelse.

För tre år sedan startade arbetet med att ta fram den nya juridik- och kriminaltekniska profilen på Celsiusskolan efter uppmaningar från politiskt håll att vara konkurrenskraftiga. Profilen blev snart populär och för att kunna erbjuda alla de elever som sökt utbildningen en plats fick man utöka med ytterligare en klass på Fyrisskolan. Där har man dock ett lite annorlunda kursutbud.

Nu ligger alltså ett förslag på politikernas bord, som väntas gå igenom, om att flytta hela profilen till Fyrisskolan från och med nästa höst.

Cecilia Fucik går första året på Celsius med profilen juridik- och kriminalteknik och vet inte var hon kommer att gå om ett år och är orolig över sin utbildning:

- Det känns inte bra att få nya lärare och ny skola.

Mohamad Hassan, ordförade i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, hänvisar till ett beslut om att alla idrottsprofiler ska samordans vid en skola som togs långt innan den nya profilen på Celsius.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se