
Norrbottens kommuner satsar på fjärrundervisning
Endast hälften av grundskoleeleverna som borde få modersmålsundervisning får det idag. Brist på språklärare är en stark orsak. Det här vill nu Norrbottens kommuner tillsammans ändra på, genom en gemensam politisk satsning.
Marina Eklund utreder modersmålsundervisningen för kommunernas räkning.
– Med den fjärrteknik och det sätt vi jobbar på pedagogisk så ska man kunna förena det här, säger hon.
Fjärrundervisning nyckeln
Brist på utbildade lärare och att det ofta bara erbjuds deltidstjänster gör att det kan vara svårt att hitta lärare till modersmålstimmarna. Fjärrundervisning med videkonferensutrustning eller dator och Internet är nyckeln till att alla som är berättigade till modersmålsundervisning ska kunna erbjudas det.
I dom språk där lärare saknas vill kommunen lösa det genom att en lärare undervisar elever i flera kommuner med hjälp av fjärrundervisningstekniken.
– Finns det en Bosnisk elev i Jokkmokk, en i Haparanda och en i Älvsbyn och läraren finns i Kiruna, så ska man kunna koppla upp sig, säger Marina Eklund.
Kostar lite
Det var norrbottens barn och utbildningspolitiker som drog igång samverkans projekt kring modersmålsundervisning när de förstod att dom inte följer lagen och att det heller inte går att komma undan den.
Men det kommer att kosta ytterst lite att ge modersmålsundervisning till fler elever, menar Marina Eklund.
– Det handlar mer om att vi har personer som har tid att jobba med de här eleverna, säger Marina Eklund.
Om ett år så borde kommunerna kunna dra igång modersmålsundervisning via fjärrteknik.
Anna Sunna
anna.sunna@sr.se