Barnbilder kränks på nätet

Många föräldrar med barn i skol- och förskoleåldern ger sitt godkännande till att skolorna i länet lägger ut bilder på barnen på nätet. Men det kan finnas risker med att lägga ut bilder på barnen, det har sexbarnsmamman Alexandra Sterner från Sävsjö bittert fått erfara.

Alexandra hade ute bilder på sina barn på nätsajten Lunarstorm för ett par veckor sedan, när en person som utgav sig för att vara en 19-årig tjej skrev kränkande kommentarer.

-Först blev jag rosenrasande och jag tänkte att kan inte mina barn få vara ifred, säger Alexandra. 

Bilden föreställer Alexandras fyraåriga flicka som sitter och tuggar på en leksak. Tjejen som kommenterat bilden har skrivit att ”Det ser gott ut att suga på den här men jag tror i själva verket hon vill suga på pappas snopp”.  

Polisen utreder den här händelsen, men efter det här vill inte Alexandra, att något av hennes barn ska finnas på någon hemsida på skolan heller.

Men många av länets skolor har hemsidor, där foton på eleverna läggs ut och de flesta föräldrar på de skolor och förskolor, som Nyheterna varit i kontakt med, tycker det är okej att deras barn finns med på bilder på sidan.

I bland annat Mullsjö kommun har ungefär 95% av föräldrarna givit sitt medgivande. I ett rektorsområde i Värnamo något färre - 75% och i Habo kommun nästan 98%. Mats Östholm är rektor på Hagens rektorsområde i Habo.

-Det är väldigt få som säger nej. 97-98 procent säger ja till att publiceras på nätet, säger han. 

Erik Janzon är jurist på Datainspektionen och han uppmanar föräldrar att göra en egen riskbedömning innan man säger ja eller nej.

-Vi menar att det är viktigt för barnets skull att en vuxen gör riskbedömningen, säger Erik Janzon.

Reporter: Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se