Skrala kommunkassor på Höglandet

2008 kan komma att bli ett kärvt år för Höglandskommunerna. Trots att kommunerna har med sig överskott från 2007, så är det nya lönelyftet för de kommunalt anställda många gånger högre än vad man räknat med. Och det sätter avtryck i budgeten.

Anebys ekonomichef Jane Grund säger, att 2008 blir ett år, där man får klara av det man måste. Det kommer inte att finnas utrymme för att göra några vidare satsningar.  

I Aneby finns det pengar till det mest nödvändiga nästa år, i Nässjö måste det sparas, i Eksjö konstateras det att pengarna aldrig räcker till allt och den kommande budgeten i Sävsjö beskriver kommunalrådet Stefan Gustafsson som svag.

-Det kan bli knepigt att få ett positivt resultat för 2008, för mycket som händer under året brukar vara sånt som kostar mycket pengar, säger han.

Högre lönelyft än beräknat  

Även om Höglandskommunerna har överskott med sig i kassan inför 2008, så är det inte många miljoner det handlar om. Och de hjälper föga, för i Höglandskommuner är det svårt att få pengarna att räcka till. Den tyngsta kommande utgiftsposten kommer för många kommuner bli lönelyftet för kommunanställda.

-Det högre löneutfallet gör att vi fått se över utifrån de förutsättningar, som vi tidigare hade, säger Vetlanda kommuns ekonomichef Magnus Färjhage. 

Hur kommer Vetlanda kommun att klara lönelyften nästa år?

-Vi har ju en central lönepott som är utökad, så vad vi vet nu ska vi klara de avtal som finns, säger Magnus Färjhage.

Reporter: Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se