Trav: Stjärnkuskens avstängning står fast

Travkusken Robert Bergh får finna sig i att bli avstängd i en månad. Det fastslog travsportens svenska överdomstol på onsdagskvällen.

– Det känns skit och jag är oerhört ledsen och besviken, säger Robert Bergh till TT.

Han tänker nu bojkotta Bergsåkers måldomare.

Robert Bergh stängdes i förra veckan av i 30 dagar efter att ha drivit hästen Citera för hårt i ett lopp på Bergsåker på torsdagskvällen. Straffet, som är ovanligt hårt, har skapat debatt i trav-Sverige.

Stig H Johansson anser att det är ett för hårt straff och mästartränaren har synpunkter på att Svenska travsportens centralförbund (STC) stängde av Bergh omgående. Avstängningen tvingade bland annat Bergh att hastigt byta kuskar till både V75 och V65.

Bergh överklagade domen, men fick avslag.

– Det var förhör på onsdagskvällen, men jag kände omgående att inte min överklagan skulle leda till någonting, säger en bedrövad Bergh.

– Det har varit några av mina tyngsta dagar. Jag jobbar och sliter, dygnet runt ibland, och känner mig orättvist behandlad.

Robert Bergh, som är Sundsvallbanan Bergsåkers klart ledande travtränare, har meddelat att han i fortsättningen inte kommer att köra själv när måldomaren Erik Johansson arbetar. Han kommer dock att anmäla hästar från stallet.

Det var Johansson som gav Bergh den omedelbara avstängningen som nu STC:s överdomstol har fastställt. En klar markering från Berghs sida som nu tar en veckas semester.

– Nu måste man lägga det här bakom sig och se framåt. Jag tar en veckas ledigt och kommer tillbaka stark och sugen på nya framgångar.

Överdomstolens motivering blir offentlig först under nästa vecka och domen går inte att överklaga. STC har tidigare meddelat att Bergh straffas hårt för att hans drivning var hård och felaktig.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se