Socialdemokrater kräver ny vårdcentral

Bygget av ny vårdcentral i Södra Sandby har stoppats och nu startar socialdemokraterna en namninsamling i protest. En ny vårdcentral måste byggas, anser Per Olsson, ordförande för socialdemokraterna i Södra Sandby.

– Den här vårdcentralen som finns idag är underdimensionerad och vi är i akut behov av den nya som bara är att sätta igång att bygga. Den är projekterad och jag tror att det finns bygglov för den också.

För dyrt tycker regionen
Vårdcentralen i Södra Sandby har allvarliga arbetsmiljöbrister och våren 2006 bestämde politikerna att en ny skulle byggas, för en kostnad av 42 miljoner kronor. Men häromveckan ångrade sig plötsligt Regionstyrelsen. Det blev för dyrt, säger ordföranden moderaten Jerker Swanstein.

– Hyreskostnaden ökar från 800 000 till 3 miljoner och det tycker vi är pengar som till större delen skulle gå till vård istället för till lokaler.

Köer på akutmottagningarna
Men socialdemokraten Per Olsson tycker inte att det inställda bygget skulle ha blivit oskäligt dyrt.

– Vårdcentralerna måste man satsa på, annars kommer folk att söka sig till akutsjukhusen där vi redan idag har köer.

I väntrummet på vårdcentralen i Södra Sandby, sitter Berit Olsson och väntar med en kölapp i handen. Hon vill se en ny vårdcentral.

– Visst är här fint och i ordning på alla sätt och vis, men Sandby är stort och jag tycker att här behöver byggas en vårdcentral.