USA hävdar att al-Qaida försvagats

25 misstänkta upprorsmän från terrornätverket al-Qaida har dödats i en militäroperation i närheten av Iraks huvudstad Bagdad. Det uppger den amerikanska militären, som också hävdar att terrornätverket har försvagats kraftigt den senaste tiden, med minskat våld och färre dödsoffer som följd.

I oktober månad genomfördes 369 granatattacker i Irak, fler än tio attacker om dagen må låta som allt annat än fredligt men faktum är, att under samma månad förra året genomfördes dubbelt så många. Huvudstaden Bagdad drabbades av 53 attacker förra månaden mot 200 i juni.

Också den irakiska regeringens siffror pekar åt samma håll, betydligt färre irakier dödas nu än i början av året, även om blodiga bombattentat fortfarande rapporteras dagligen, sju människor dödades på torsdagen av en bilbomb i norra Irak, bland de skadade finns barn som var på väg till skolan.

Amerikaner organiserar medborgargarden
Den amerikanska militären menar, att det minskade våldet delvis är den stora truppförstärkningens förtjänst. I februari skickades 30 000 soldater extra till områden, där al-Qaida ansågs vara starka.

Men det är också resultatet av en ny taktik. Amerikanska organiserar medborgargarden, för att irakierna själva ska försvara sina kvarter. Det finns få andra jobb i Irak, så unga män köar för att ansluta sig mot en betalning av 300 dollar i månaden.

Också sunnimuslimska stammar ute i provinserna, som förut var allierade med de sunnitiska upprorsmännen, har bytt sida och slåss nu mot terrornätverket mot betalning.

Shiamiliser har förlorat i stöd
Det har i sin tur gjort att de shiamuslimska miliserna, som förut var de enda, som den shiitiska befolkningen kunde vända sig till för att få skydd mot de extremistiska sunnimuslimerna, har förlorat i stöd.

I staden Karbala, tidigare ett fäste för den shiamuslimska mehtimilisen, fördömde polis och invånare nyligen för första gången milisen, ett tydligt tecken på att milisen har förlorat makt.

Frågan är vad som händer när extratrupperna dras tillbaka med början i januari. Det går det trögt med den politiska försoningsprocessen mellan sunniter och shiiter, som skulle befästa framgångarna.

Attacker mot kvinnor i Basra
Samtidigt som det kommer positiva signaler kommer från de tidigare mest våldsamma områden, så hörs oroande uppgifter från andra håll. Polischefen i Basra i södra Irak berättar för brittiska BBC om en våg av attacker mot kvinnor i staden.

Den senaste tiden har 42 kvinnor mördats av islamistiska extremister, för att de inte följt strikt islamisk klädkod.

Caroline Salzinger, Jerusalem