Arméoffensiv mot terrorister i Pakistan

Samtidigt som kritiken växer mot politiskt förtryck i Pakistan har armén startat en offensiv mot religiösa extremister i nordvästra delen av landet.

Senaste dygnet har ett 30-tal islamister dödats, när armén gått till anfall i Swat-dalen, som tidigare var en av Pakistans främsta turistattraktioner. Det verkar nu, som att regimen inlett en stor operation för att försöka driva bort de taliban-liknande extremisterna.

I flera månader har de utvidgat sin kontroll i regionen, som ligger i nordvästra gränsprovinsen. De har hotat kvinnor, att de måste bära burka och har attackerat skolor. Ledaren för extremisterna har också förbjudit poliovaccinering av barn.

Tusentals meningsmotståndare gripna
Pakistans regim har fått kritik för undfallenhet gentemot extremisterna, men nu verkar alltså armén ha börjat en stor offensiv.

Växande religiös extremism och terrorism var skälet president Pervez Musharraf gav, när han införde undantagstillstånd den 3 november. Men sedan dess är det inte främst religiösa extremister som har gripits, utan tusentals människorättsaktivister, advokater och politiska motståndare.

Senast på tisdagen greps förre cricketstjärnan och partiledaren Imran Khan. Han anklagas nu under stränga terroristlagar för att ha kritiserat undantagstillståndet.

USA uppges söka alternativ till Musharraf
På fredagen väntas en hög amerikansk tjänsteman hit för att inskärpa hos Musharraf, att han snarast måste häva undantagstillståndet. En del analytiker tror, att Musharraf nu är så isolerad och impopulär, att han inte kan sitta kvar länge till vid makten.

USA, som ser Pakistan som en av sina viktigaste allierade i sitt krig mot terrorismen, uppges nu söka efter tänkbara alternativ som arméchef. Mycket av intresset fokuseras på andremannen inom armén, general Ashfaq Kayani. Men ännu så länge verkar armén, åtminstone utåt, stå enad bakom Musharraf.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se