Lasso torsdag 15/11

Jubileum för lagens kvinnliga arm

Ibland behöver man spola tillbaka tiden för att få lite perspektiv på saker och ting!

Så här lät det i Dagens eko den 20 januari 1958:

I dag är det 50 år sedan de första kvinnliga poliserna gick i tjänst och började patrullera på landets gator. Inte bara i det kyliga Stockholm utan också här i länet. Och detta historiska datum firas i polishus över hela landet.

En av lagens kvinnor, som var först ut i Jönköping, var Maj Möllbom. Hon anställdes vid polisen i Jönköping 1962:

Ann-Christin Carlsson, kommissarie och förundersökningsledare, har arbetat som polis i länet sedan 1969 och tycker att hon bemötts väl:

Tidningskrig i Värnamo

Imorgon startar kriget om läsare och annonsörer i Värnamo och i var sin skyttegrav hittar man två kvinnor: Anna Bansell, VD för Finnveden Nu, som ingår i Lokalmedia och Petra Bedin, VD på Värnamo Nyheter.

Lassos Martin Eriksson ger bakgrunden:

Demonstrationer utanför Göta Hovrätt

Idag fortsatte rättegången i Göta hovrätt mot de kvinnojourskvinnor från Tranås, som har hjälp en mamma att gömma sig och sina barn - trots att hon inte hade vårdnaden om dem.

Det här är en rättegång, som väckt stor uppmärksamhet runt om i landet - utanför hovrätten idag demonstrerade organisationer för barnens rättigheter till sina föräldrar. En av de organisationer, som var på plats heter ”Pappa barn”. Börje Eriksson sitter i styrelsen:

Tidsbegränsat straff för Stenbergapyromanen

Den så kallade Stenbergapyromanen, som dömdes till livstids fängelse 1989 för dubbelmord och flera mordbränder i Stenberga utanför Vetlanda, har fått sitt straff tidsbegränsat av tingsrätten i Örebro.

Mannen har suttit i fängelse i 18 år och idag beslutade tingsrätten att tidsbegränsa straffet till 29 år!

Carl-Axel Petri, i många år hovrättspresident i Jönköping, var den som dömde Stenbergapyromanen till livstids fängelse:


 

Vidlyftig representation på Vuxenskolan

Samtidigt som Studieförbundet Vuxenskolan i Jönköping visar miljonunderskott, så kommer nu uppgifter om att förbundet haft en vidlyftig representation.

En rundringning till en rad av Jönköpings restauranger visar, att många av dem serverat verksamhetschefen Hans Mannefred med gäster mat och alkohol och sedan skickat fakturorna till Studieförbundet Vuxenskolan. Och på restaurangerna har man reagerat på det här - berättar en servitör i Jönköping:

Gå på egen känsla i trädgården

Igår började mässan Elmia Garden, där trendkänsliga trädgårdintresserade trängs med handlare för att få idéer om vad, som är på gång inom området trädgård.

Det är krukor och byggsaker och tomtar och andra trädgårdsfigurer och bänkar och... jo, faktiskt en del växter också!

Men Malin Hidesäter, som bland annat är trädgårdskonsult och har skrivit boken ”Flower Power” om snittblommor, tycker att det är för MÅNGA trender inom trädgårdsområdet just nu. Hon tycker istället att man ska lyssna på sig själv: