Radikal islamist riskerar utlämnas till USA

Den kände radikale islamisten Abu Hamza riskerar att utlämnas från Storbritannien till USA. Anledningen är att amerikanska myndigheter vill ställa honom inför rätta misstänkt för olika terrorbrott, bland annat för att ha organiserat ett så kallat träningsläger för terrorister i USA. Redan nu avtjänar han ett långt fängelsestraff.

49-årige Abu Hamza har varit en av de mest kända muslimska predikanterna i London med sina skarpa formuleringar och sitt säregna utseende.

Efter att han skadats i samband med explosion förlorade han synen på ena ögat och den ena handen är ersatt med en krok.

Uttalanden om bin Ladin
Han blev som mest uppmärksammad för sina uttalanden om att Usama bin Ladin var en bra person.

Abu Hamza är dömd till sju års fängelse för olika brott i Storbritannien. Men nu har alltså en domstol i London beslutat att han kan lämnas ut till USA.

Amerikanska myndigheter vill ställa honom inför rätta, misstänkt för olika terrorbrott. Han anklagas bland annat för att stödja al-Qaida, för att ha varit inblandad i ett gisslandrama i Jemen och han påstås också ha organiserat ett så kallat träningsläger för terrorister i USA.

Samarbete med svensk
Sedan tidigare sitter också en 41-årig svensk i fängelse i New York, misstänkt för att ha samarbetet med Abu Hamza när det gäller träningslägret.

Det som nu krävs för att Abu Hamza verkligen ska sändas till USA är ett godkännande från den brittiska inrikesministern Jacqui Smith.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se