Gasexplosion i Limhamn förbryllar

Gasexplosionen på onsdagen som jämnade en Malmövilla med marken fortsätter att förbrylla. Enligt gasleverantören, Eon, så slår man nu mer eller mindre fast att det handlar om en naturgasexplosion även on en sådan explosion inte skall kunna hända.

– Det ser helt bisarrt ut. Huset är helt jämnat med marken. Det var en jättesmäll, säger Mattias Hennius, informationschef på Eon Gas.

Bestörta och förbryllade
På Eon säger man sig vara både bestörta och förbryllade eftersom en sådan här olycka inte inträffat tidigare. Det par som bodde i tegelvillan hörde ett pysande ljud och sprang ut på gatan - då exploderade huset. Explosionen var så kraftig att den också orsakade skador på 14 fastigheter i området.

– Det som förbryllar är att här har en rad osannolikt olyckliga omständigheter samverkat. Vi kliar oss i huvudet för det har aldrig hänt tidigare i Sverige en sådan här olycka, säger han.

Det finns enligt Eon flera skäl till varför en sådan här naturgasexplosionen inte skall kunna inträffa: dels är gasen lättare än luft därför krävs ett slutet rum som gasen kan samlas i, dessutom krävs en helt rätt blandning mellan 5 och 15 procent naturgas i luften för att det skall smälla och det krävs också en rejäl gnista för att gasen skall explodera.

55 000 kunder
Eon:s egen utredning av orsakerna kommer ta ett par veckor. Naturgasen introducerades i Sverige 1985 och idag finns 55 000 naturgaskunder, men gårdagen explosion påverkar inte Eon:s utbyggnad av naturgasledningar i Syd- och Västsverige:

– Naturgasen har massor av fördelar och vad som är svårt att säga en dag som denna är att; naturgasen är väldigt säker, Mattias Henius.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericsson@sr.se