Tvivel kring Kinas ekonomiska framsteg
Kinas ekonomi är extremt överskattad. Det hävdar den amerikanske ekonomen Albert Keidel. Enligt nya beräkningar är Kinas ekonomi ungefär 40 procent mindre än vad som ofta anges.
Titta nämare på Kinas ekonomi och du upptäcker en pappersdrake. Så kan man tolka en ny undersökning av den amerikanske ekonomen Albert Keidel som tidigare jobbat för Värlsbanken och nu arbetar på den amerikanska Carnegie-stiftelsen.
Keidel har baserat sina beräkningar av Kinas ekonomi på färska siffror från Asiatiska utvecklingsbanken. Det nya med siffrorna är att de beskriver Kinas ekonomi beräknade på så kallad köpkraftsparitet. En sådan beräkning gör det möjligt att jämföra olika länder oberoende av växelkursen mellan valutor.
Enligt Keidel betyder hans beräkningar att den kinesiska ekonomin är 40 procent mindre än man tidigare trott.
Många i fattigdom trots bra siffror
När man pratar om kinesisk ekonomi talar man ofta om den fantastiska tillväxten som enligt kinesiska myndigheter just nu ligger på 11,5 procent. Eller så nämns de magiska kinesiska börserna som ökat med ungefär 500 procent på två år.
Många talar också om Kina som 1,3 miljarder potentiella konsumenter.
Tittar man närmare på Kina upptäcker man att det i själva verket påminner om två helt olika länder. Ett rikt och ett fattigt.
Enligt ekonomen Albert Keidel lever fler människor i Kina än man tidigare trott fortfarande under Värlsdbankens fattigdomsnorm på en dollar om dagen.
Kina går inte om USA förrän 2030
Enligt tidigare amerikanska beräkningar har det sagts att Kina kan gå om USA som världens största ekonomi redan år 2012. I Albert Keidels scenario kommer det inte att hända förrän år 2030.
Hur Världsbanken kommer att bedöma Kinas ekonomi i sin rapport senare i år återstår fortfarande att se.
Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se