Ockulta metoder anmälda i Katrineholm

En familjeterapeut, anlitad av Katrineholms kommun, kallade på andar och höll seanser för att hjälpa en kvinna. Det här enligt TV-bolaget  Strix.  Socialkontoret i Katrineholm har anmält sin egen handläggning av ärendet till länsstyrelsen för granskning.

– Det är en extern anställd, säger Ove Mehlin (s),ordförande i socialnämnden i Katrineholm.

Hur pass allvarligt är det här?

– Det är inte bra.

Den kvinnliga familjeterapeuten anlitades av socialkontoret i Katrineholm för att stödja en ensamstående mamma med två barn som sökt hjälp.

Men enligt TV-bolaget Strix blev kontakten med socialen snart en mardröm, då socialkontoret hotade att ta kvinnans barn ifrån henne.

Den behandling som kvinnan enligt Strix sen utsattes för var mycket udda. Bland annat ska terapeuten ha åkallat kvinnans farmors ande i en seans och uppmanat kvinnan att söka fortsatt behandling hos ett så kallat medium.

Länsstyrelsen har på uppdrag av socialkontoret startat en granskning av kommunens agerande, men har ännu inte fattat några beslut. Ärendet omfattas av långtgående sekretess.

Finns den här personen kontrakterad hos er i dagsläget?

– Den personen är inte anställd idag, säger Ove Mehlin.

Terapeuten hävdar att hon utsatts för en kupp och att hon aldrig använt ockulta metoder. Hon har JO-anmält både kommunen och TV-bolaget och krävt att TV programmet som sänds under torsdag kväll ska stoppas. Men JO har beslutat att inte agera. Terapeuten, som menar att hennes möjligheter att fortsätta arbeta spolieras om programmet sänds, har också polisanmält mamman och Strix.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se