Sänkt elförbrukning med hjälp av dosa

Ett hundratal hyresgäster i Växjö har sänkt sin elförbrukning med en tredjedel på ett år. Det beror på att de utrustats med en dosa där de själva kan följa både förbrukning och kostnader.  De kan även få goda råd om hur man sparar energi.

En av dem som deltar i försöket är Fredrik Karlsson. Han berättar vad dosan visar.

– Här syns vattenförbrukningen, både varm- och kallvatten. Sen kan man knappa sig längre ner och då syns hur mycket elförbrukningen har varit i kilowattimmar. Kostnaden syns också.

Strax innanför dörren sitter den lilla displayen som hjälper Fredrik Karlsson ha ständig koll på hur mycket el och vatten han gör åt med och vad det kostar.

Här får han också meddelanden med till exempel tips på sparåtgärder som att släcka lampor eller att inte ha apparater i stand-by-läge.

– Man tänker lite extra på hur mycket el och vatten man gör av med under månaden som går.

Tror du att du hade haft högre kostnader utan dosan?

– Det hade jag nog haft. För då hade man nog inte tänkt på det alls eftersom man nu kan styra det lite själv. Det är bättre att de sätter dit den här dosan än att man tänker efter när man får räkningen.

Försöket som görs av ett bostadsbolag och det kommunala energibolaget har nu pågått ett år och redan har det fått tydlig effekt.

Jämfört med övriga lägenheter har testpersonerna 34 procent mindre elförbrukning och det går även åt betydligt mindre varmvatten.

Nyckeln är delaktighet och att de boende får ett kvitto på att det lönar sig att ändra beteende, enligt Martin Magnusson som arbetar med utvecklingsfrågor på Växjö Energi.

– Jag tror att vi har fått energianvändningen att bli mer synlig i lägenheterna, så att den blir mer en del av vardagen. Jag tror att det handlar om att göra saker på ett mer medvetet sätt, att använda energin på ett smartare sätt.

Förändrat livsmönster
Bostadsbolaget som varit med i försöket installerar nu liknande dosor i alla nya lägenheter, och Växjö energi planerar att gå vidare tjänsten hos samtliga sina kunder, men då via webben.

Bolaget tänker komplettera det med olika kampanjer till exempel tävlingar grannar eller områden emellan. Det handlar om att uppmuntra ett förändrat livsmönster, menar Martin Magnusson.

– Vi tror att det finns en väldigt stor potential där ute. Vi ser ju att olika typer av livsstil ger olika typer av energianvändning.

Bryr sig alla då?

– Alla bryr sig inte, men ganska många kan bry sig om man gör det på ett roligt och intressant sätt, säger Martin Magnusson på Växjö Energi.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se