Fler svenska ambassader läggs ner
Sverige ska lägga ner två ambassader och två generalkonsulat, det beslutade regeringen på torsdagen. Men det räcker inte för att betala de nya ambassader som planeras. Därför vill regeringen lägga ner ytterligare fyra ambassader.
De fyra ambassader som enligt vad Ekot erfar finns på regeringens nedläggningslista är ambassaderna i Vientiane i Laos, Manilla i Filippinerna, Colombo i Sri Lanka och Luanda i Angola.
Utrikesminister Carl Bildts närmaste man, kabinettssekreterare Frank Belfrage, har informerat riksdagens utrikesutskott om de planerade nedläggningarna.
Inget bistånd
Sedan tidigare är det känt att just tre av de fyra länderna, enligt regeringens budget, inte heller ska få något bistånd längre. Det gäller Filippinerna, Laos och Sri Lanka.
En annan orsak till nedläggningarna är att planerade nya svenska ambassader i Khartoum i Sudan, Kabul i Afghanistan och en ny ambassad i Bagdad kommer att kosta stora pengar eftersom det handlar om farliga länder där det krävs omfattande säkerhetsåtgärder.
Beskedet överraskade
Socialdemokraten Urban Ahlin, vice ordförande för riksdagens utrikesutskott, bekräftar Ekots uppgifter och säger också att han blev överraskad av de nya nedläggningsbeskeden.
– Det tråkiga för oss i utrikesutskottet är att för varje gång regeringen kommer till oss och redovisar förändringar på utrikesdepartementet så leder det till att än fler ambassader läggs ner. Det är klart att vi blev jätteförvånade nu när man redovisade att ytterligare fyra ambassader skulle läggas ner.
Kaliningrad delvis kvar
En annan tidigare känd planerad nedläggning gäller generalkonsulatet i Kaliningrad. Här har regeringen backat något. Nu har riksdagens utrikesutskott fått veta att generalkonsulatet ska vara kvar, men bara i begränsad omfattning med ett par anställda i ett rum som eventuellt ska hyras av Tyskland i det tyska konsulatet i Kaliningrad.
Affärsmän från näringslivet har erbjudit sig att vara med och betala den höga hyran för den byggnad Sverige nu hyr i Kaliningrad. Men något sådant vore mot de principer som finns, säger utrikesminister Carl Bildt till Ekot.
Herman Melzer
herman.melzer@sr.se