Tågtrafik åter efter mer än 50 år

Förhållandet mellan Nord- och Sydkorea blir allt bättre. Redan i december kommer tågförbindelsen mellan länderna att återupprättas. Det kom de båda länderna överens om under det första premiärministermötet på Koreahalvön på femton år.

Godstågen mellan Nord- och Sydkorea kommer att börja rulla igen den 11 december efter att järnvägsspåren förstördes i Koreakriget för mer än 50 år sedan. Det var ett av besluten på mötet mellan de båda ländernas premiärministrar som avslutas i Sydkoreas huvudstad Seoul på fredagen.

Nord- och Sydkorea ligger formellt sett fortfarande i krig med varandra men sedan Sydkoreas avgående president Roh Moo-hyun besökte Nordkorea i början av oktober i år har man kommit överens om flera fredsbevarande åtgärder.

Sydkoreaner försiktigt positiva
Eftersom Nordkorea är en strikt diktatur och fortfarande mycket isolerad från omvärlden är det svårt att fråga nordkoreaner vad de tycker. Däremot säger de flesta sydkoreaner att de i framtiden hoppas på en återförening med Nordkorea.  

Samtidigt är sydkoreanerna mycket skeptiska till den nordkoreanska diktatorn Kim Jong Ils löften och enligt opinionsundersökningar i Sydkorea vill de flesta sydkoreanska väljare ha en hård linje mot Nordkorea.

I det ekonomiskt välmående Sydkorea är man orolig för vad en återförening med det ekonomiskt stillastående Nordkorea skulle kosta. Därför har man länge satsat på att utveckla industrisamarbeten med Nordkorea.

Gemensam fiskezon
Under premiärministermötet som avslutas under fredagen har man också bestämt att snart börja med en gemensam fiskezon i Gula havet på gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Den gemensamma fiskezonen ska skapas under första halvåret 2008.

Så sent som år 1999 och 2002 rök de båda ländernas flottor ihop just vid gränsen i Gula havet och beslutet om att skapa en gemensam fiskezon kommer förhoppnigsvis att leda till att det inte händer igen. 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se