Bostadsbolag kräver rekordhöga hyror

De skånska bostadsbolagens hyreskrav är högre än någonsin i år. Det genomsnittliga kommunala bostadsbolaget vill höja hyrorna med omkring 4 procent nästa år, men på vissa håll är hyreskraven ännu högre.

– Yrkandena är något högre än förra året av två anledningar. Det ena är att räntorna har gått upp och är på väg att gå upp ytterligare, det andra är att byggbranschen är överhettad, säger Stefan Bolin som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.

Östra Göinge, Staffanstorp och Malmö är de kommuner som står för de värsta exemplen. Både Klockaren i Östra Göinge och Staffanstorphus vill höja hyrorna med över 7 procent nästa år. MKB i Malmö vill ha en höjning på 14,3 procent över fyra år, något de förklarar med bland annat ombyggnationer.

Svalöv klarar sig undan med en hyreshöjning på bara 1,3 procent nästa år. Men överlag ser de skånska hyreshöjningarna ut att ligga på omkring 4 procent.

– Vi kommer göra ett så bra jobb vi kan för att försöka få ner de här yrkandena till rimliga nivåer, framförallt så att de inte överstiger löneökningarna så att folk får mindre i plånboken, säger Stefan Bolin.