Osäkerheten kring Saab i Trollhättan kan ha avgjort IKEA:s val av Uddevalla

Trollhättan och köpcentrumet Överby föll ännu en gång på mållinjen i kampen om ett IKEA-varuhus. Kommunledningen har haft kontakter under ett års tid med IKEA men lyckades alltså inte få möbeljätten till orten.

Trollhättan och Överby var ett hett alternativ för iKEA i början av 90-talet, så hett att Ingvar Kamprad själv vid ett besök i Göteborg i juli 1993 dementerade rykten om att det inte skulle bli någon etablering i Trollhättan. Men bara några månader senare la IKEA trollhätteplanerna på is.

Men för drygt ett år sedan tog Trollhättans stad tog en ny kontakt med IKEA när ett hinder var borta, järnvägsspåret på det så kallade IKEA-gärdet. I februari kontaktades en framträdande tjänsteman i Trollhättans stad av IKEA:s etableringschef. Kommunen presenterade detaljplaner och kontakterna var täta under våren. Men Trollhättan föll på mållinjen. Strax efter semestern i år kom ett negativt besked från IKEA.

- Jag uppfattade det som om vi var väldigt nära, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Gert-Inge Andersson. Det är bara att gratulera Uddevalla och Fyrbodals-borna. Vi kommer att fortsätta att utveckla Överby med kompletterande och konkurrerande verksamhet.

Enligt en av Sveriges Radio Västs källor var ett skäl till IKEA:s nej till Trollhättan kommunens beroende av ett Saab med osäker framtid.

- Jag har svårt att förstå det för GM har ju uttryckt flera gånger de senaste åren att man kommer att satsa på Saab med bland annat den nya Delta-plattformen, säger Gert-Inge Andersson.