Polisen tar krafttag mot lastbilsstölder

Stölderna av gods från lastbilar har ökat kraftigt de senaste åren. Nu tar polisen krafttag mot problemet. Men Per Arne Nilsson, kriminalinspektör i Västra Götaland som leder samordningen, är kritisk till hur branschen hittills hanterat problemet.

– Det är ju fel att en bransch sponsrar kriminella genom att göra det så lätt att stjäla från de tunga transporterna. Det får inte fortsätta så här att man kör värdegods i undermåliga transporter, säger Per Arne Nilsson.

Bara hittills i år har nästan 400 angrepp mot lastbilar rapporterats i sydvästra Sverige och 190 lastbilar har stulits.

I Malmö samlades på torsdagen närmare 100 representanter från polisen, transportbranschen, olika försäkringsbolag och vägverket för att diskutera hur man kan samarbeta för att bekämpa den här brottsligheten.

Skåne i allmänhet och Helsingborg i synnerhet pekas ut som ett problemområde. De flesta angreppen mot lastbilar sker inte ute på vägarna utan när de parkeras inne i städer, och angreppen i just Helsingborg är fler än i till exempel storstaden Göteborg. Men genom att få ut de tunga transporterna ur städerna kan man på ett enkelt vis minska problemen tror kriminalinspektör Per Arne Nilsson.

– Jag tycker det är viktigt man försöker tvinga trafiken att stanna utanför Helsingborg på ett rekommenderat ställe att stå på och det vet jag att Helsingborgs kommun tittar på.