Risk att vänskap korrumperar i småstäder

Att ha vänner och bekanta är trevligt, men kan ske inte lämpligt i alla sammanhang.

I mindre svenska kommuner finns nämligen en risk för vänskapskorruption, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Det kan stå kommuninvånarna dyrt - särskilt vid upphandlingar.

Anders Tollin, kommunalråd i Surahammar, är medveten om riskerna, men säger att han aldrig upplevt någon korruption i sin kommun.

- Jag är oehört observant på sådana här saker. Som rapporten visar är det är väldigt lätt att hamna i den situationen, säger Tollin till P4 Västmanland.

BRÅ:s rapport visar att just vänskapskorruption är extra förrädiskt, eftersom den typen av diskret korruption passar väl in i de svenska sociala koderna.

Många gånger anses inte vänskapskorruption som något brottsligt, men Lars Korsell på BRÅ som står bakom rapporten säger att den typen av korruption kan stå kommuninvånarna dyrt.

- Skattebetalarna får betala då inköpare gör oekonomiska avtal för att gynna vissa företag eller personer, som man har någon relation till, säger Lars Korsell till P4 Västmanland.

Kommunalrådet Anders Tollin i Surahammar säger att attityden till gåvor och presenter som kommunens politiker kan ta emot har förändrats genom åren:

- Gå tillbaks 15 år i tiden, och det var julgåvor åt alla håll och kanter egentligen. Men numera så - på sin höjd - så får jag en kalender eller en julblomma.

- Min föregångare Kia Eriksson sa vid något tillfälle: ”Det finns egentligen inga gratismiddagar. Du får alltid betala på något sätt, så håll ögonen öppna.”