Upprörda känslor på möte om Ärna

Det blev ordentligt rörigt på ett möte som hölls i Uppsala igår. Mötet var starten på den stora miljöprövning som ska göras om eventuellt kommersiellt flyg på Ärna. Omkring 200 personer dök upp på mötet som höll på i fyra timmar.

- Försvarsmakten var nonchalant. De lyssnade inte på vad de som var på mötet sa, tyckte Eva Ringmar Cederberg.

Samrådsmötet om flygplatsen Ärnas framtid var minst sagt rörigt. Försvarsmakten skulle tillsammans med Uppsala Air samla in synpunkter från allmänheten till miljökonsekvensbeskrivningen, något som miljöbalken också kräver. Men frågorna kom redan från första stund.

Motståndarna hördes mest, men det fanns också de som är för kommersiellt flyg på Ärna. En av dem är Torgny Kyller som har en gård i norra änden av Ärna.

- Uppsala behöver en flygplats. Jag reser mycket själv och åker då antingen till Alranda eller Skavsta och många Stockholmskollegor gör samma sak. De har ju närmare till Uppsala än till Skavsta egentligen, så bara det borde ju bli en miljövinst egentligen.

- Jag förstår inte hur man kan tänka tanken att lägga en flygplats så nära en stad. Onödigt flyg med gångavstånd från Uppsala central, det är för mig helt obegripligt. Det sa Eva Ringmar Cederberg.

 

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se