Landstinget satsar miljard på miljöarbete

Landstinget ska de närmaste åren satsa 1,2 miljarder kronor på att minska utsläppen av koldioxid som bidrar till växthuseffekten.

Dels ska alla SL:s bussar miljöanpassas, men ett nästan lika stort hot är användningen av kväveoxid, det vill säga lustgas, vid förlossningar på länets sjukhus.

Men det handlar inte om att ge födande kvinnor mindre lustgas, betonar landstingets miljödirektör Åke Wennmalm.

– Vi vet att förlossningsklinikerna vill fortsätta använda lustgas vid förlossningar men vi ska ta hand om gasen och bryta ner den så att den inte kommer ut i atmosfären.

Lustgasanvändning inom förlossningsvården är ett exempel på koldioxidutsläpp som kan minskas ordentligt.

Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ska få teknisk utrustning för att ta hand om den lustgas som används, förlossningen på Karolinska är redan igång.

Fram till 2010 ska landstinget minska utsläppen av koldioxid från 160 000 ton i år, till 100 000 ton per år, det visar en sammanställning som gjorts på uppdrag av centerpartiet i landstinget.

Och att minska utsläppen från förlossningsvården är givetvis viktigt, men långt ifrån det enda som ska göras. Landstingets fastigheter är en sak, en miljöanpassning av Färdtjänsten en annan, säger Åke Wennmalm - och så får man inte glömma bränslet till Waxholmsbolagets fartyg:
- man kör alla fartyg på miljöklass ett och ska även pröva med såkallad biodiesel i ett fartyg.

Nu finns alltså god chans att landstinget lyckas minska utsläppen av växthusgaser med en tredjedel redan till år 2010, ett resultat som gläder miljödirektör Åke Wennmalm:
- Vi tycker att det är fantastiskt bra. Men arbetet har pågått länge sedan 1989.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se