Motorväg mellan Skara och Axvall kostar 31.000 kronor per meter

Motorvägsbygget mellan Skara och Axvall har nu startat. Den sex kilometer långa sträckan kostar minst 186 miljoner kronor och vägen ska vara helt klar hösten 2009. Men fortfarande är det mycket oklart om det blir motorväg hela sträckan mellan Skara och Skövde.

Sex kilometer motorväg för sammanlagt 186 miljoner kronor. Det blir 31.000 kronor per meter. Men då blir det en säkrare pendlingväg för dem som till exempel bor i Skara och jobbar i Skövde, säger Jan Funke, grävmaskinist vid bygget.

- Det är sådant tempo på vägarna att det aldrig kan gå fort nog, men med motorväg blir det säkrare, säger Jan Funke.

Än så länge pågår förberedelserna vid sidan av vägen, och påverkar inte trafiken. 

Till hösten 2009 ska sträckan Skara - Axvall vara klar. Då tar istället arbetet på sträckan Axvall - Varnhem vid. Den delen beräknas kosta runt 125 miljoner kronor.

Om väg 49 över Billingen och ända fram till Skövde ska byggas om till motorväg är långt ifrån klart, säger Vägverkets byggledare Sören Jägmarker. Det beror dels på om det finns pengar till bygget,  dels på om politikerna vill ha motorväg. I Vägverkets aktuella planering som sträcker sej fram till 2015 nämns inget om att motorvägsbygget ska fortsätta bortom Varnhem.