
Kranvattnet i Hallstahammar fortfarande skadligt för småbarn
Det är fortfarande skadligt för små barn att dricka kranvattnet i Hallstahammars kommun.
Vattnet innehåller nämligen för höga halter av fluorid, som kan ge de minsta barnen fläckar på tänderna.
Föräldrar tvingas hämta filtrerat vatten på Barnavårdscentralen, och det lär de få fortsätta med tills vidare.
Tre gånger i veckan måste Claudia Piva komma till BVC för att hämta filtrerat vatten till sin lilla dotter Emilia. Hon är inte glad över det:
- Jag tycker det tar för lång tid för dem att få ordning på det, helt enkelt. För man ska ju inte behöva åka och hämta vatten på ett speciellt ställe. Dricksvattnet ska vara så pass bra, tycker jag. Det är ju nästan ett krav, säger Claudia Piva till P4 Västmanland.
VA-avdelningen i Hallstahammars kommun försöker lösa problemet med för höga halter av fluorid i dricksvattnet.
Genom att späda ut grundvattnet, som har hög halt av fluorid, med ytvatten från Strömsholmskanalen, som har låg halt av fluorid, så har VA-avdelningen hoppats att fluoridhalten i grundvattnet skulle ha nått en godkänd nivå vid det här laget.
Men än har metoden inte fungerat.
Lars Ericson på tekniska förvaltningen berättar varför:
- Troligtvis beror det på att vi har olika temperatur och densitet på vattnet som vi infiltrerar, jämfört med det som finns i åsen. Då blir det en slags skiktning där i stället som tar lite tid att få uppblandad.
Skillnader i temperatur gör alltså att ytvattnet lägger sig ovanpå grundvattnet. Det vatten som pumpas upp har därför fortfarande för hög halt av fluorid.
Ett alternativ skulle kunna vara att filtrera vattnet, men Lars Ericson tycker inte att det är en bra metod på grund av höga kostnader och hög energianvändning.
Det kan dröja innan Hallstahammarborna slipper hämta filtrerat vatten till sina allra minsta.
- De experter som vi har diskuterat med tror väl att det kanske rör sig om ett halvår, trekvarts år innan det kan förändras, säger Lars Ericson till P4 Västmanland.