Länsstyrelsen säger nej till alla undersökningstillstånd i vindelfjällen

Länsstyrelsen i Västerbotten är besviken på att Bergmästaren ger undersökningstillstånd i Vindelfjällens naturreservat - trots att länsstyrelsen uttalat att området är känsligt och att gruvdrift knappast kan bli aktuellt.

Därför har länsstyrelsen nu beslutat att avstyrka alla kommande undersökningstillstånd i Vindelfjällens naturreservat.

– När vi vet det att kommande verksamheter inte är, enligt vår bedömning, möjliga, då kanske man ska vara ännu skarpare redan i undersökningstillstånden, säger Björn Jonnson på länsstyrelsen.

Företaget får ensamrätt
Ett undersökningstillstånd från bergmästaren innebär endast att företaget får ensamrätt på undersökningar i området. Om företaget i praktiken vill undersöka så att det blir miljöpåverkan, ja då är det länsstyrelsen som har sista ordet.

Det här hänvisar bergmästaren Jan Olov Hedström till när han förklarar varför han gett undersökningstillstånd - trots länsstyrelsens markering om att området är känsligt.

Inte omöjligt
Dessutom menar Hedström att länsstyrelsen aldrig sagt att undersökningar är omöjliga i området.

– Länsstyrelsen har inte sagt att undersökningar är omöjliga i det här området, utan man har sagt att det är med stora svårigheter man kan genomföra undersökningar, eftersom undersökningar bedömts möjliga under skarpa villkor så har vi sagt ja, det måste man göra i så fall, säger Jan Olov Hedström.

Förtydligar
Eftersom bergmästaren inte uppfattat länsstyrelsens budskap som ett nej så vill nu länsstyrelsen vara tydligare enligt Björn Jonsson.

– Då får vi väl spetsa vårat meddelande till bergstaten i vårt yttrande att i det här fallet så tycker vi att man ska gå till och med längre och säga nej, säger han.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio