Tysk tågstrejk påverkar SSAB

På lördagen ska den pågående tågstrejken i Tyskland vara över. Den har redan hunnit orsaka problem för flera svenska industriföretag, bland annat för SSAB och om den fortsätter efter lördag får det ännu större konsekvenser.

– Skulle strejken bli långvarig så blir det problem, naturligtvis och vi får överväga att styra om transporterna mot bil och båt. Det kommer också bli svårt för det är ju många som tänker göra likadant, säger Tommy Löfgren, informationschef vid ståljätten SSAB till ekot.

Hittills som planerat Minst ett dygn. Så länge är godstågen som ska från Sverige och vidare ut i Europa försenade på grund av strejken i Tyskland. Det säger man på Green Cargo som fraktar motsvarande 600 till 700 långtradarlaster på tåg till och genom Tyskland varje dygn.

– Vi kör de godståg som är planerade i Sverige. När de sen kommer till södra Danmark eller norra Tyskland blir de försenade, men vi har hittills kört tågen som planerat, säger Hans Hollander är informationschef på Green Cargo.

Blir snabbt problem Nästa steg är att stoppa leveranserna även från Sverige men så långt har det alltså inte gått ännu. Men en strejk i den här omfattningen orsakar snabbt problem för de svenska skogs- pappers- och stålföretagen.

– Det är klart att det blir vissa påfrestningar för oss. Den samlade bild jag har för hela SSAB idag är att vi kan hantera det här och våra kunder ska inte drabbas om strejken tar slut senast lördag, Tommy Löfgren på SSAB.

Men Hans Hollander på Green Cargo har redan märkt att kunder börjar leta efter alternativa transportsätt.

– Vi har sett en tendens till det att man börjat välja andra transportsätt. Det som ligger närmast till hands för de flesta är lastbil.

Fredrik Andersson
fredrik.blomberg@sr.se