Planerna på rekordstor biodieselfabrik fortsätter

Trots rekordhöga priser på raps fortskrider planerna på att uppföra Sveriges största biodieselfabrik på Händelö i Norrköping, en satsning i miljardklassen.

För att inte låsa sig vid raps planerar företaget Sweden bioenergy, som står bakom satsningen, att såsmåningom använda en tropisk, oätbar frukt att göra biodiesel av.

- Vi skall satsa på jatrofa, en tropisk frukt som växer på platser där man inte kan odla andra jordbruksgrödor.

- Skall ni odla det i tropiska länder och importera det?

- Ja vi anlägger plantage i Indonesien och importerar det.

- Är det verkligen lönsamt?

- Ja, säger Shany Poijes, projektledare för biodieselanläggningen på Händelö.

Rekordhögt rapspris

Priset på raps är rekordhögt och på flera håll i landet är man tveksam till om det går att fortsätta göra biodiesel av raps då lönsamheten i slutändan blir dålig.

Men Sweden bioenergy ser satsningen i Norrköping där
330 000 ton rapsolja skall utvinnas som en början, produktionen kan komma att bli ännu större och nu planerar man alltså också för att använda andra råvaror säger Shany Poijes.

- I det långa loppet kan man inte fokusera på raps, utan man måste fokusera på oljeväxter som helhet.

Tvist med konsultföretag
Men det finns frågetecken kring etableringen i Norrköping. Konsultföretaget WSP som projekterat och drivit miljöprövningen har inte fått betalt av Sweden bioenergy och ligger nu i tvist om de cirka tre och en halv miljoner kronor det är frågan om, och om tvisten inte blir löst får Sweden bioenergy inte använda sig av det som WSP tagit fram.

Trots det ser inte företaget något problem med att hålla tidsramarna för att komma igång med bygget.

- Markarbetena bör komma igång första kvartalet 2008, sen tar det 18 månader att bygga anläggningen, så tredje kvartalet 2009 bör fabriken vara i produktion, säger Shany Poijes.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se