Karlsborg satsar på kulturen

Just nu pågår kulturdagarna i Karlsborg. Det betyder att det finns extra många kulturevenemang att välja på i kommunen den här veckan.
Kultur- och bibliotekschef Kerstin Lorentz tycker att satsningar av det här slaget är viktiga - även i små kommuner utan stora kulturbudgetar.

Kulturdagarna i Karlsborg, som pågår till och med söndag, innebär bland annat öppna ateljéer hos lokala konstnärer och hantverkare, sagostunder på biblioteket och skrivarverkstad för den som vill prova på att formulera sina tankar i skrift och få hjälp med det.

På Fästningsteatern framför Folkteatern Skaraborg texter och musik av Allan Edwall - nåt kultur- och bibliotekschefen själv inte vill missa.

- Han är så otroligt mänsklig, och sätter fingret på människans svagheter med fin humor, säger Kerstin Lorentz.

Inte nog med pengar
Kulturdagarna är en tradition sedan 2004 men i år var det svårt att få pengarna att räcka, berättar Kerstin Lorentz.

- Vi fick begära extra medel från kommunstyrelsen.

15.000 kronor extra fick kulturevenemanget i år men ekonomin tillät ändå inte att programmet kring kulturdagarna trycktes och delades ut till alla hushåll i kommunen.

Tråkigt utan satsningar
Och intressanta kultursatsningar utan bra marknadsföring är inte ett effektivt sätt att använda pengarna, säger Kerstin Lorentz. Hon hoppas att kulturdagarna 2008 ska slippa dras med ekonomiska problem.

- Ett samhälle som inte satsar på kultur är ett torftigt samhälle, säger Kerstin Lorentz.