Stöldliga dömdes till fängelse

De fyra unga utländska män som stulit varor ur en rad gotländska butiker dömdes i dag för stöld. Tre dömdes till åtta månaders fängelse och utvisning. Den fjärde, som endast var 15-år gammal, fick villkorlig dom och dagsböter.

Dessutom dömdes en 34-årig visbybo för häleri, eftersom han förvarat en del av stöldgodset i sin lägenhet. Han dömdes till dagsböter.

Det var under två dagar i början av oktober i år som de fyra unga männen i åldern 15-23 år stal varor ur elva gotländska butiker, runt om på ön.

En av de misstänkta tog under rättegången på sig skulden för samtliga stölder. Men tingsrätten fäster ingen större vikt vid det utan utgår från att de fyra i större eller mindre utsräckning ljuger.

Tingsrätter anser att alla, mer eller mindre, deltagit i stölderna på nåt sätt. Som bevis för det finns både vittnesuppgifter från affärerna och i vissa fall även fotografier från kameraövervakning.

15-åringen utpekades visserligen som en av de mest aktiva under stöldturnén, men på grund av hans låga ålder döms han endast till dagsböter för stölderna. Dessutom tar tingsrätten hänsyn till att hans mor bor i Sverige varför han inte, som de andra, utvisas ur landet.