Palestinier vill ha fortsatt israeliskt styre

Frågan om Jerusalems framtida status kommer att vara en av de stora stötestenarna vid den planerade fredskonferensen mellan palestinier och israeler i Annapolis i USA. Nu har det visat sig att många palestinier i östra, ockuperade, Jerusalem vill fortsätta leva under israeliskt styre.

En av dem är Noha Hshmeh.

– Jag vill leva under israelerna, vi ser ju hur människorna i de palestinska områdena lider, säger Noha Hshmeh.

Hon bor med man och två tvillingdöttrar i de av Israel ockuperade, östra delarna av Jerusalem. Trots den bittra retoriken mellan de två folken, så känner många palestinier där något liknande.

Ansökningar om medborgarskap ökar
Israeliska inrikesministeriet uppgav nyligen att antalet ansökningar om israeliskt medborgarskap från palestinier i östra Jerusalem har tiofaldigats de senaste månaderna.

Från att ha varit ett dussintal, är det nu flera hundra per månad, och kön för att få komma på intervju sträcker sig långt in på nästa år.

Noha Hshmeh säger att palestinierna i Jerusalem inte vill förlora tillgången till det israeliska välfärdssystemet och även om israeliska politiker är korrupta så är palestinierna värre.

Därför söker så många israeliskt medborgarskap nu, bara utifall att det görs en uppgörelse om att dela Jerusalem vid mötet i Anapolis.

Men att som palestinier bli israel är förstås känsligt. Östra Jerusalem, där den för muslimerna så heliga Al Aqsa moskén ligger, är själva symbolen för palestiniernas kamp. 

Så sent som i tisdags sa presidenten, Mahmoud Abbas, att ingen fred är möjlig utan en uppgörelse om östra Jerusalem som huvudstad i ett framtida Palestina.

De flesta palestinier som bor där nu har permanent uppehållstillstånd som ger dem tillgång till det israeliska välfärdssystemet utan att de behöver säga upp sin palestinska identitet.

Noha Hmesch säger att de flesta föredrar israeliskt styre, men de vågar inte erkänna det eftersom de är rädda att stämplas som förrädare.

– Många pratar sig hesa för den palestinska saken men lägger sina besparingar på att ansöka om israeliskt medborgarskap, säger Noha Hmesch.

Caroline Salzinger, Jerusalem
caroline.salzinger@sr.se