SOS Alarm i Falun firar 30 år

På fredagen firar SOS Alarm i Falun 30 år. Under dessa år så har SOS genomgått en stor teknisk förändring. Från analogt till digitalt och numera är också alla sos-centraler sammanbundna för att hjälpa varandra vid större händelser.

– Mycket har förändrats, vi har ändrat teknik tre gånger för idag har man allting på dator så det är en stor skillnad, säger operatören Anna-Greta Tåli som jobbat på SOS i 30 år, enda sedan starten.

Året då SOS Alarm startade i Falun, 1977, då använde man så kallade snörväxlar och kopplade telefonsamtalen manuellt. Men idag är allting digitaliserat och dom sista två åren så har man börjat samarbeta SOS-centralerna i mellan. Centralerna kan hjälpa varandra och ta över samtal vid någon stor händelse. Detta skedde till exempel vid kabelbranden under Domnarvsbron i Borlänge i oktober förra året. Både Dalarna och Gävles SOS-centraler slocknade på grund av branden.

– Och då innebar det att Uppsala och Västerås tog hand om all nödtrafik och larmade ut alla resurser som behövdes i Gävleborg och Dalarna. Så att allmänheten kände aldrig av att två larmcentraler inte fungerade, säger Åke Kjellin är platschef på SOS-alarm i Falun.

Men övergången till en digital SOS-central har inte gått helt smärtfritt.

– Det har funnits svårigheter som har gjort kanske mer eller mindre omständligt för operatörerna att hantera sina verktyg. Man har fått levt både i gammal och ny teknik under en period, säger Åke Kjellin.