KLS bönder tveksamma till Scan

Misstänksamheten är stor mot Scan hos många lantbrukare i länet. Och många tvekar till att KLS köps av Scan även om det ger mer betalt än ett samgående med Danish Crown.

Ingvar Jacobsson från Vassmolösa har slutat med sin svinproduktion och skulle bli en av vinnarna om Scan fick köpa KLS, men trots det är han tveksam till affären och misstänksam mot Scan.

- Ja det är jag, och det har jag varit sedan jag var ung bonde, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Enda anledningen till att Ingvar Jacobsson fortfarande är med i KLS är att han hoppas få tillbaka mer av sin insats, och så är det för många som slutat med produktionen. De har inte kunnat lämna KLS utan att förlora stora pengar.

Men trots att Ingvar Jacobsson inte behöver oroa sig för vad som händer med slakteriet i kalmar när en affär väl är klar och han fått sina pengar så är han alltså ytterst tveksam till Scan.

Stor osäkerhet
Och när man pratar med också aktiva lantbrukare så är osäkerheten stor. Och gemensamt bland dem är bortsett från förvåningen över budet som man tycker kom väl sent en osäkerhet på Scan. Och många satsar hellre på Danish Crown som är nya på den svenska markanaden, även om det ger lite mindre pengar i plånboken än ett avtal med Scan.

- De har hela tiden haft lite sämre rykte, för vi har en företagsanda här på Öland och i Kalmar som man kanske inte har på andra håll i Sverige, och det gör det att, ja man värnar om sitt område, säger Ingvar Jacobsson.